';
  • Public Design · Seating for the town of Baruth
 Prize winner of the open competition · 2013

  • Public Design · Seating for the town of Baruth
 Prize winner of the open competition · 2013

  • Public Design · Seating for the town of Baruth
 Prize winner of the open competition · 2013

  • Public Design · Seating for the town of Baruth
 Prize winner of the open competition · 2013

Public Design · Seating for the town of Baruth
Prize winner of the open competition · 2013

The bench as meeting place, as spot to exchange knowledge and ideas. We designed a flexible platform for the public space which adapts to a variety of different forms of communication.
The exchange of knowledge is being represented symbolically by the junction of two or more elements. Our design consists out of two modules which can be combined with one another in variable ways. The lower element brings up the bench as seating, the hither element functions as counter since in German “Bank” has both meanings (bank and bench).
The lower elements interlock thanks to their overlapping slats. The legs of the higher elements can be inserted in the room between the slats of the lower modules and thereby serve as backrest, bar or table. Both pieces of furniture can stand independently for themselves as well.
The material is local pine wood with square profile which has to be cut only in length. This allows a fast and most simple construction of the modules.
The citizens of Baruth can sit next to each other in the traditional way, as well as face each other, sit back to back or stretch out.
Thanks to its sculptural design, the bench blends nicely into its surrounding without disappearing. The red finish alludes to the color of the city arms of Baruth. The brand on the wood marks the bench as part of Baruth’s public space.